Companyia Bufanúvols

Explicació de les danses i lletra de les cançons (Cel de danses)

cel danses bufanuvols

PDF

  1. CERCLE A GIL

ORIGEN: Europa

POSICIÓ INICIAL: Cercle de parelles agafades de les mans.

EVOLUCIÓ:

  1. Fem quatre passes cap a l’interior del cercle i quatre passes cap a l’exterior (2 vegades).

  2. Ens deixem anar de mans i per parelles fem  una volta en sentit horari  amb vuit passes ajuntant el palmell de la mà dreta amb el palmell de la mà dreta de la nostra parella. Acabada la volta, saludem amb un  saltiró cap a l’esquerra (la noia cap a l’exterior del cercle i el noi cap a l’interior: peu esq., peu dret i peu esq. ) i un altre  saltiró cap a la dreta (peu dret, peu esq. i peu dret). Ara fem quatre passes endavant començant tots amb el peu esquerre, les noies en sentit horari i els nois en sentit contra horari. Canviem la parella.

  3. Amb la nova parella fem una volta en sentit contra horari ajuntant el palmell de la mà esquerra amb el palmell de la mà esquerra de la nostra parella (vuit passos). Saludem (un saltiró  cap a l’esquerra i un altre cap a la dreta) i canviem de parella amb quatre passes cap endavant. 

  4. Comencem amb el peu dret i amb vuit passes ens desplacem cap a la parella, passem pel seu darrere i seguidament cap al davant, i ens quedem davant seu. Ara fem un swing amb vuit passes més agafant-nos amb les mans dretes i voltant en sentit horari. Aquesta vegada no canviem de parella. 
  1. HORA MARE

ORIGEN: Romania

POSICIÓ INICIAL: Un sol cercle tots agafats de mans amb els colzes avall i les mans a l’alçada dels ulls. Amb les mans anem marcant un petit cercle. Girem lleugerament la cara cap a la dreta.

EVOLUCIÓ:

  1. Comencem posant el peu dret pla a davant i puntegem amb l’esquerre darrere mentre inclinem el cos lleugerament cap endavant. Ara posem l’esquerre pla al darrere i puntegem amb el dret a davant inclinant el cos cap endarrere. Fem tres passes començant amb el peu dret cap a l’interior del cercle i acabem posant el peu dret pla davant i puntegem  amb l’esquerre darrera. Ara peu esquerre pla darrere i puntegem amb el dret a davant i tornem amb el peu dret pla davant i amb l’esquerre puntejant a darrere.  Seguidament ens desplacem cap a l’exterior del cercle amb tres passes començant amb el peu esquerre i acabant amb  el peu esquerre pla darrere i puntejant el dret a davant (dues vegades).

  2. Ens desplacem en sentit contra horari començant amb el peu dret cap a la dreta i després amb l’esquerre. Les següents tres passes són amb un petit saltiró i peu dret, esquerre darrera i altre vegada peu dret davant (primer saltiró), peu esquerre davant, dret darrere i esquerre davant (segon saltiró) i peu dret davant, esquerre darrere i dret davant (tercer saltiró). Fem el mateix començant amb el peu esquerre, dos passes cap a la dreta i tres saltirons més. Acabada aquesta seqüència, la repetim cap a l’esquerra (sentit horari), dues passes, tres saltirons, dues passes més i tres saltirons.

  3. Desplacem el peu dret cap a la dreta i puntegem amb l’esquerre davant el dret. Ara obrim amb l’esquerre cap a l’esquerra i puntegem amb el dret al davant. Fem dues passes cap endavant començant amb el peu dret i obrim amb el peu dret cap a la dreta puntejant amb l’esquerre al davant. Obrim l’esquerre cap a l’esquerra i puntegem amb el dret, i obrim amb el dret cap a la dreta i puntegem amb l’esquerre davant el dret. Ara fem tres passes cap endarrere començant amb el peu esquerre  i acabem puntejant amb el peu dret davant l’esquerre.
  1. ERVA CIDREIRA

LLETRA:

Ó erva cidreira
Estás no alpendre
Quanto mais te rego
Mais a folha pende
Mais a folha pende
Mais a rosa cheira
Estas no alpendre
Ó erva cidreira
(refräo)
Ó erva cicreira
Estás no telhado
Quanto mais te rego
Mais pendes pró lado
Mais pendes pró lado
Mais a rosa cheira
Estás no telhado
Ó erva cidreira
(refräo)
Ó erva cidreira
Estás na varanda
Quanto mais te rego
Mais pendes  prá banda
Mais pendes  prá banda
Mais a rosa cheira
Estás na varanda
Ó erva cidreira

ORIGEN: Portugal

POSICIÓ INICIAL: Cercle de parelles agafades de les mans. Colzes avall i mans amunt.

EVOLUCIÓ:

  1. Comencem caminant cap a la dreta amb setze passes i seguidament cap a l’esquerra amb setze passes més.
  2. Ara ens encarem amb la parella i amb vuit passes avancem cap a la parella, i passem per la seva dreta cap al seu darrere. Passem pel seu darrere i tornem a avançar cap al seu davant. Amb vuit passes fem un swing agafant-nos amb les mans dretes. Ara fem el mateix però passant pel costat esquerre. Acabem amb un swing en sentit horari amb vuit passes i agafant-nos amb les mans esquerres.
  1. PERA STUS PERA KAMBOS

    ORIGEN: Grècia

    POSICIÓ INICIAL: Cadena oberta que es desplaça cap a la dreta.

EVOLUCIÓ:

1. Obrim el peu dret cap a la dreta i tanquem amb l’esquerre (dues vegades). Ara l’esquerre a davant flexionant el peu dret darrere l’esquerre i desplacem el dret cap endarrere i tanquem amb l’esquerre. Aquesta seqüència es fa quatre vegades. 

  1. Ara obrim el peu dret cap a la dreta, parem i a continuació fem dos salts cap a la dreta començant primer amb el peu esquerre  i després amb el dret, i fem el mateix d’abans. Peu esquerre davant i flexionem el peu dret darrere l’esquerra, posem el peu dret darrere i tanquem amb l’esquerre. Aquesta seqüència també es fa quatre vegades.

    5. DOS CERCLES

    Es balla com la primera dansa del cedé Núvol de danses. L’explicació la trobareu en el nostre web.

    6. KLEZMER

    ORIGEN: Jueus de la diàspora

    POSICIÓ INICIAL: En cercle agafats per les espatlles.

EVOLUCIÓ:

1. Piquem amb el taló del peu dret cap a la dreta i fem un pas amb el peu esquerre cap a la dreta (quatre vegades). Ens desplacem cap a l’interior del cercle fent tres passes començant amb el peu dret i acabant amb el peu esquerre alçat. Després cap a l’exterior del cercle començant amb el peu esquerre i acabant amb el peu dret alçat. Ara fem dos passos de maïm tancat cap a l’esquerra, és a dir, comencem passant el peu dret davant l’esquerre, obrim l’esquerre, peu dret darrere l’esquerre i obrim l’esquerre (dues vegades). Per acabar aquesta primera part posem el peu dret davant l’esquerre, després darrere i altra vegada davant i darrere.

2. Ens deixem anar de les mans i ens posem l’un darrere l’altre aixecant els braços amunt i fent cinc passes cap endavant (sentit contra horari). Aturem el peu dret a davant i a continuació el peu dret a darrere. Obrim el peu dret cap a la dreta i el peu esquerre cap a darrere, tornem a obrir el peu dret cap a la dreta i piquem amb el taló esquerre a terra. El mateix però a l’invers cap a l’esquerra començant ara amb el peu esquerre. Repetim aquesta mateixa seqüència.

  1. JOTA AMOROSA

ORIGEN. Mallorca. Illes Balears

  1. L’AMO DE SON CARABASSA

LLETRA:      

L’amo de Son Carabassa (bis)
diu que sap molt de nedar,
i un dia el varen trobar
ofegat dins d’una bassa,
i un dia el varen trobar
ofegat dins d’una bassa.
L’amo de Son Fabiol (bis)
dos missatges mantenia,
l’un de coix s’altre manxoi
s’altre menjant s’adormia,
l’un de coix s’altre manxoi
s’altre menjant s’adormia.
Marieta quan escuris (bis)
no tiris s’aigua es carrer,
que banyaràs sa guiterra
d’aquest pobre mariner,
que banyaràs sa guiterra
d’aquest pobre mariner.
Dalt sa muntanya més alta (bis)
hi ha un romaní florit,
i a les dotze de sa nit
hi ha un rossinyol qui canta,
i a les dotze de sa nit
hi ha un rossinyol qui canta.
ORIGEN: Menorca. Illes Balears.

  1. MICHAEL TURNER’S WALTZ

ORIGEN: Anglaterra

POSICIÓ INICIAL: Filera de parelles. Els nois situats davant les noies i agafats de les mans amb els braços oberts.

EVOLUCIÓ:

  1. Fem un balanceig cap a la dreta de la noia primer i cap a la seva esquerra després. El noi alça la seva mà dreta i la noia passa per sota i fa mitja volta, mirant cap a la mateixa direcció del noi. Fem quatre passes cap a l’esquerra i tornem amb quatre passes més. Balanceig cap a l’esquerra  i després cap a la dreta. Ara ens desemboliquen i quedem una altra vegada l’un davant de l’altre.

    2. Ens agafem amb les mans dretes i fem un  pas endavant, un pas endarrere  i canviem de posició (les noies passen al lloc dels nois, passant per sota de la mà dreta del noi). Ens agafem les mans esquerres i endavant, endarrera i canvi de posició. Fem una volta tota sencera amb pas de vals i quedem en posició inicial.

    11. HASSAPOSERVIKO DELS ALLS TENDRES

    ORIGEN: Grècia

    POSICIÓ INICIAL: Cadena oberta que volta cap a la dreta. El pas és saltat.  

    EVOLUCIÓ: Obrim el  peu dret cap a al dreta i passem l’esquerre pel darrere; obrim el dret cap a la dreta i alcem l’esquerre al davant i amunt (flexionant el genoll). Peu esquerre a terra i dret amunt (també flexionant el genoll).

    Variacions. Aquest és el pas bàsic, però es poden fer diferents variacions. Una és passar el peu esquerre per davant en comptes de fer-ho per darrere. Una altra és fer-ho tot caminat sense saltar (s’aconsella si el hassaposerviko és molt llarg). Una altra és donar una volta a la primera part de la dansa i seguidament posar el peu esquerre amunt i després peu dret amunt. 

  2. DANSA DEL RAMON

    ORIGEN: Occitània

POSICIÓ INICIAL: Una filera de nois i una altra de noies. Ens agafem per la cintura del de davant.

EVOLUCIÓ:

1. Les dues fileres avancen lliures per la pista. Comencem amb el peu dret. Fem un pas amb el peu dret, esq. darrere el dret i posem el dret a terra. Pas amb el peu esquerre cap a l’esquerra i el mateix. Després de vuit passes endavant,  piquem  amb  el taló dret a terra  tres vegades endavant i seguidament piquem amb el taló esquerre també tres vegades (tres vegades).

2. Els nois van a buscar una noia  de la filera de noies i  ballem la polca per parelles fins que canvia la melodia. Refem les dues fileres, una de nois i una de noies, i comencem una altra vegada.

  1. RUMELAJ

 LLETRA:

Zetur minji maj mundra kurva men
Zetur minji maj mada mundra damere

Rume rume rumelaj hojdi hojdi hojdi
Rume rume rumelaj hojdi hojdi hojdi

 ORIGEN: Balcans

EVOLUCIÓ: Cadena oberta que volta cap a la dreta. Comencem amb dues passes cap a la dreta començant amb el peu dret i puntegem el dret (amb moviment de malucs), l’esquerre i el dret. Ara anem cap a l’esquerra començant amb el peu esquerre cap endarrere, el dret davant i puntegem una vegada amb l’esquerre (també amb moviment de malucs). Ara amb tres passes ens desplaçarem cap a la dreta i tornem a puntejar amb el peu dret, esquerre i dret. 

  1. MAYENZIWE 

ORIGEN: Àfrica del Sud