Companyia Bufanúvols

Explicació de les danses i lletra de les cançons (Núvol de danses)

nuvol danses bufanuvols

PDF

  1. JIG THE TONY HALL I THE IRISH WASHERWOMAN. Irlanda. Cercle Circassià.

ORIGEN: Contradansa o mixer d’origen britànic.
POSICIÓ INICIAL: Cercle de parelles agafades de mans (avall).

EVOLUCIÓ

  1. Entrem cap al centre de la rotllana amb quatre passes començant amb el peu dret i reculem fent el mateix (dues vegades).
  2. Ara entren només les noies fent el pas anterior i reculen.
  3. Entren els homes fent les primeres quatre passes i quan són al centre es giren cap a l’esquerra i van a buscar la seva contraparella.
  4. Fem molinet en direcció horària (peus drets al centre fent d´eix, espatlles esquerres enrere, mans dretes sobre les espatlles dretes de la parella i mans esquerres agafades).
  5. Desfem el molinet, ens agafem amb la parella de forma galana i fem passeig en sentit contra horari (l´home a l’interior del cercle i la dona a l´exterior). Refem el cercle de manera que la noia que era a l´esquerra del noi passa a la seva dreta.
  1. SAUTA LAPIN. Occitània

ORIGEN: Dansa tradicional occitana.
POSICIÓ INICIAL: Grups de cinc persones agafades de les mans formant una cadena. El primer té la mà dreta lliure i el darrer, l’esquerra.
EVOLUCIÓ: Els balladors van saltant seguint la música i després de la 16a passa ajunten els peus i fan els salts següents: D, E, D, E, D (petita parada) i E, D, E, D, E. Ara el primer es deixa anar de la mà i s´agafa al darrer. La dansa continua amb els setze salts.

  1. ESKU DANTZA. Pais Basc

ORIGEN: Dansa tradicional del País Basc.
POSICIÓ INICIAL: Filera de parelles l’un davant de l’altre. Aquesta dansa consisteix en un joc de picaments de mans.

EVOLUCIÓ: Ens saludem amb la parella amb les mans juntes inclinant el cos una mica endavant i comencem fent un picament de mans amb les mans dretes i després amb les esquerres (de la parella). Ara cada ballador fa un picament de mans i aixeca la cama esquerra i un altre per sota d’aquesta cama. Altra vegada picament al mig, sota la cama esquerra, al mig, al darrere i altra vegada al mig i saludem. Tornem a començar. A la tercera i quarta vegades podem donar una volta sobre nosaltres mateixos en sentit horari mentre fem el picament de mans per sota la cama dreta, al mig i per sota la cama esquerra.

  1. BONDEPIGEN. Dinamarca

ORIGEN: Dansa danesa.
POSICIÓ INICIAL: Cercles de tres persones formats per dues noies i un noi agafats de mans i preparats per saltironejar en sentit contra horari.

EVOLUCIÓ: Dansa que consta de dues parts: totes dues formades per una melodia que es repeteix. Durant tota ldansa els balladors segueixen el ritme fent uns saltirons.

  1. Fem vuit saltirons (posant el peu a terra i fent un petit salt aixecant l’altre peu) en sentit contra horari començant amb el peu dret i amb el cos girat cap a la direcció on anem. Fem un canvi de sentit pivotant sobre el peu esquerre en sentit contra horari. Ara fem vuit saltirons més en sentit horari.
  2. Les noies es deixen anar de les mans i la noia que és a la dreta del noi (ND) passa per sota de l’arc que dibuixen els braços alçats del noi i la noia agafada amb la mà esquerra del noi (NE) fent quatre saltirons. El noi segueix la primera noia fent quatre saltirons més. Ara és l’altra noia qui passa per sota de l’ arc que dibuixen els braços alçats del noi amb la ND fent quatre saltirons. El noi també la segueix amb quatre saltirons més. Tant el noi com les noies comencen sempre amb el peu dret (dues vegades). 
    Ara refem el cercle i ens tornem a agafar de mans.
  1. XAPELOISE DEL VALLÈS. Gregori Ferrer

ORIGEN: Dansa tradicional originària de Noruega (el seu veritable nom és Alle mans Marj). Es considera una contradansa més.
POSICIÓ INICIAL: Cercle de parelles agafades de les mans a l’alçada de la cara, una mica separades. L’home a l’interior del cercle.

EVOLUCIÓ:

  1. Fem vuit passes en sentit contra horari començant amb el peu dret. Les primeres quatre passes les fem mirant endavant, però després de la quarta fem mitja volta, ens deixem anar de les mans i continuem fent quatre passes més caminant enrere agafats altra vegada de mans.
  2. Fem vuit passes més en sentit horari girant també després de la quarta passa i continuem caminant enrere.
  3. Ara les parelles s´ajunten amb un pas de vals i seguidament es separen. A continuació la noia passa per davant del noi i la noia queda a l´interior del cercle. Repetim aquest pas dues vegades més i aleshores la parella s’ajunta, es separa (fent els mateixos passos que abans) i la noia passa per entremig de l´arc fet per la mà dreta de la noia i la mà esquerra del noi i se´n va amb el noi del darrere. La dansa torna a començar.
  1. SHUALIM K´TANIM. Israel. Dov Carmel  (vídeo)

ORIGEN: Dansa que ballaven els nens jueus de la diàspora a Bèlgica.
POSICIÓ INICIAL: Dues rotllanes l´una dins de l’altra amb els balladors agafats de mans (avall). El cercle de fora gira en sentit contra horari i el de dins en sentit horari.

EVOLUCIÓ: La dansa comença després de la introducció de la percussió.

  1. Rotllana de fora. Fan quatre passes de maïm tancat cap a la dreta (el peu esquerre passa per davant del dret i el dret obre cap a la dreta, el peu esquerre passa per darrere del dret i el dret obre també cap a la dreta), quatre passes alçant les mans cap amunt i quatre més una mica ajupits i amb les mans cap avall. Repetim la seqüència.
  2. Rotllana de dins. Fan quatre passes de maïm tancat cap a l´esquerra (peu dret davant l´esquerre i l´esquerre obre cap a l´esquerre, i peu dret per darrere de l´esquerre i l´esquerre obre), quatre passes cap a l´esquerra ajupits i amb els braços avall i seguidament quatre passes també a l´esquerra però alçant els braços cap amunt. Repetim la seqüència. D´aquesta manera mentre la rotllana de fora gira cap a la dreta la de dins gira cap a l´esquerra.
  3. Els balladors de la rotllana de fora fan els següents picaments de mans mirant cap a l´interior del cercle: 1,2–parada- 1,2–parada- 1 (quatre vegades).
  4. Mentre els balladors de fora fan els picaments de mans els de dins es deixen anar de mans, giren cap a l’esquerra i caminen en sentit contra horari. Quan els de fora acaben els de dins es giren i saluden la persona de la rotllana de fora que els queda al davant. Els balladors de la rotllana de fora saludats passen a dins i els de dins s’incorporen a la rotllana de fora i la dansa torna a començar.
  1. HORA MEDURA. Israel. Yoel Valbeh

ORIGEN: Dansa jueva, dansa del foc.
POSICIÓ INICIAL: Cercle sense aparellar units pel palmell de la mà amb els dits cap amunt imitant les flames del foc.

EVOLUCIÓ:

  1. En sentit contra horari fem quatre passes de costat començant amb el peu dret. Fem un quart de volta cap a l´interior del cercle i tres passes cap a dins, aixequem una mica el peu esquerre i retrocedim fent tres passes més començant ara amb el peu esquerre i aixecant el dret. Repetim una vegada.
  2. Pas de maïm tancat cap a l´esquerra (vegeu la dansa anterior) i quatre passes ajupits amb els braços avall. Un altre pas de maim tancat cap a l´esquerra i aixequem els braços cap amunt i posem el taló dret cap endavant. Abaixem els braços i els tornem a aixecar tornant a posar el taló a terra. Repetim una vegada.
  1. BOURRÉE. Occitània

ORIGEN: Dansa occitana.
POSICIÓ INICIAL: Filera de parelles l´un davant de l´altre.
PAS: Sempre anirem mantenint el mateix pas. Posem el peu a terra, l’aixequem lleugerament mentre recolzem la punta de l´altre peu i tornem a posar el primer peu.

EVOLUCIÓ:

  1. Començem avantçant el peu esquerre cap endavant (fent el pas indicat), i després el dret. Retrocedim el peu esquerre i després el dret. Repetim tres vegades.
  2. Ara tots els balladors canviaran de filera i seguidament tornaran a recuperar la seva filera. Fem dues passes cap endavant començant amb el peu esquerre i un gir de 180º en les dues darreres passes en sentit horari. Tornem a començar amb el peu esquerre, fem dues passes endavant i tornem a fer el gir de 180º en sentit horari per recuperar la posició inicial.
  1. VALS FAMILIAR DE SALZBURG. Gregori Ferrer

ORIGEN: Dansa d´origen britànic (family vals) de la branca de les contradanses o mixer.
POSICIÓ INICIAL: Cercle de parelles agafats de mans. Es canvia de parella.

EVOLUCIÓ:

  1. Fem un pas de vals cap al centre del cercle amb el peu dret i retrocedim fent un altre pas de vals amb el peu dret. Ara la noia es deixa anar del noi de l´esquerra i passa per davant del noi que té a la dreta mirant-li els ulls amb dues passes de vals començant sempre amb el peu dret. Repetim tres vegades.
  2. En arribar a la quarta parella ens agafem en posició de dansa moderna i fem dues passes cap al centre del cercle, el noi començan amb el peu esquerre i la noia amb el dret, i retrocedim amb dues passes més. Ara fem una volta sobre nosaltres mateixos (amb quatre passos de vals). Repetim una vegada i tornem a començar.
  1. MASURCA

POSICIÓ INICIAL: Parelles agafades en posició de dansa moderna

EVOLUCIÓ:

Cal interioritzar la frase: 1, 2, salt, ma-, sur-, ca
La noia comença amb el peu dret i el noi amb el peu esquerre.
Noi: 1, 2, salt, ma-, sur-, ca. 1, 2, salt, ma-, sur-, ca.
        E  D   D    E      D     E   D E    E    D      E     D
                 ( 1 )                                  (2)

  1. Fem un salt sobre el peu dret i aixequem l´esquerre.
  2. Fem un salt sobre el peu esquerre i aixequem el dret.
  1. TOLONGO. Nigèria

Tolongo, Tolongo Shulubale, Tolongo.
Eni bi Eni, E
Eji bi Eji, E
Eta ntagba E
Erin woroko, E
Arun Igbodo, E
Efa ti ele, E
Bi ron biro, E
Biro nbata, E
Modalake son, E
Ghan gba le wa, E ……
Tolongo, Tolongo Shulubale, Tolongo

  1. BABA. Nigèria

Baba, ese o baba, ese o baba, awa dupe baba. Gràcies Pare.

16. JESU L´OHUN GBOGBO FUN MI. AFRICA.

Jesu L´Ohun gbogbo fun mi, Jesu L´Ohun gbogbo fun mi, Oje baba, lya, Ore fun mi, O j´Ohun gbogbo fun mi 

Jesús ho és tot per mi, Jesús ho és tot per mi, ell és pare, mare i l´amic, ell ho és tot per mi.